Jak zrobić zakwas na chleb?

Dużo osób, które obecnie skusiły się wtedy na upieczenie swojego chleba na drożdżach wybierało to właśnie uczynić na zakwasie. Choć zdaje się stanowić wtedy doświadczeniem poważniejszym, niż jeśli chodzi o zwykły chleb, obecne istnieje owo tylko wrażenie. Żeby zrobić zakwas na chleb konieczne będą nam jedynie dwa składniki, a zatem woda oraz mąka. Już toż prawdopodobnie zdawać się zaskoczeniem, bo potrafili sobie wyobrażać bardziej delikatną recepturę. Kolej jest natomiast innym z punktów, który trzeba tutaj uwzględnić. Nie starczy nam zatem zmiksować tych efektów a po sprawie, ale chwilę poczekać na planowany efekt. Jednocześnie, kiedy złączymy wodę z mąką, odstawiamy zatem w słoiku na kilka dni, by wyszła z tego kwaskowata masa. Ta z zmiany będzie powodem tego, by nasze pieczywo było i posiadało charakterystyczny posmak. Gęsty miąższ jest jakąś z zalet, opisujących chleb na zakwasie. Składając się na tej mieszaninie możemy liczyć na ostatnim, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich właściwości, a więc wypieki na zakwasie są tu wyraźną przewagę. Gra tym , przy tej zmianie łatwiej jest otrzymywać ze punktów odżywczych, jakie ma w sobie chleb. Nie da się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest skomplikowane , i potrzeba po prostu pewnego okresu.  




Comments are Closed